Vienan reitillä

Pohjanlahden ja Vienan välillä on sijainnut useita historiallisia reittejä, joista yksi sijaitsee Suomussalmen itäosassa. Sen nimi on www.vienanreitti.fi tai Vuokin reitti Vienaan. Kun vertaa 1800-luvun pitäjänkarttoja, 1890-1950-lukujen yleiskarttoja ja uudempia suurempimittakaavaisia topografikarttoja sekä muinaismuisto- ja kulttuurihistoriallisessa aineistossa olevia linjauksia, on havaittavissa eroja. Otetaan tähän väliin karttakokoelma. Lähteinä ovat Kansallisarkisto, Doria, Finna ja http://timomeriluoto.kapsi.fi/index.html. Muinaismuistot, kulttuurihistorialliset aineisto ja ilmakuvat löytyvät https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/. Katso myös Vienan tiellä, joka on tutkija Heikki Rytkölän selvitys reitistä ja Kainuun ympäristökeskuksen julkaisu vuodelta 2006. Siinä on mielenkiintoisia tietoja ja karttoja.

Talvella ja kesällä sujuvin reitti oli paikoitellen eri, koska jää tai suo kantoi kuljetuksia ja avovesi mahdollisti veneilyn. Tämä Vienan reitti oli tärkeä vielä 1900-luvun alussa, mutta työllisyystyönä rakennettu Raatteentie vei liikenteen. Kun raja sulkeutui 1920-luvulla, jäi reitti vain paikalliseen käyttöön. Myöhemmin alueelle rakennettiin autoväyliä ja polku kasvoi umpeen.

Vienan reitti ry:n ylläpitämältä sivustolta, Suomussalmen kunnan matkailuesitteistä, Kainuun museon inventointiraporteista ja muusta historiallisesta aineistosta, lehtijutuista, retkikertomuksista ja kartoista löytyy perusteellista tietoa reitistä ja kohteista. Mielenkiintoista tietoa löytyy myös reitin varrella olevista tauluista. Reitti on merkitty hyvin maastoon ja viittoja on paljon.

Vängänkylän pelloilla on merkkitolppia, jotka ovat kuin korkeita kantoja. Niitä on muuallakin reitin varrella. Kylän lähellä polku on merkitty myös pilkoilla puunrungoissa. Itäosassa pilkkoja on vähemmän sillä metsiä hakattaessa ei ole niitä säästetty. Yhden kosteikon ylityksessä on kirkkaassa vedessä nähtävissä askelmakiviä, jotka ovat ajan saatossa painuneet liian syvälle.

Rautiaisen myllyn alue on hyvä taukopaikka. Raikasta vettä on saatavilla, on laavu suojaksi sekä tulipaikka. Alue tursuaa monenlaista historiaa. Mylly ja myllysauna on entistetty. Jos ei ole mahdollista kävellä tänne, voi tulla autolla. Parkkipaikalla on tilaa useammalle autolle. Rautiaisenkankaalla näkyy korkeampia kantoja, joissa on kirveenjälkiä. Kun puu on katkaistu kirveellä, mahdollisesti vieläpä talvella, on kanto jäänyt väkisinkin nykyistä korkeammaksi.

Aittojärven itäpäässä Vienan reitillä ja Itärajan retkeilyreitillä on yhteistä osuutta kilometrin verran. Itärajan reitti on merkattu sinisillä reittimerkeillä. Itärajan reitin varressa oli Metsähallituksen ilmoitus, että ylläpito on lopetettu. Siitä huolimatta reitti oli hyvässä kunnossa ja Keräsensalmen silta on uusittu vuonna 2023.

Malahviantien ylityksen jälkeen alkaa maisemallisesti mielenkiintoisin osuus kun reitti sijaitsee harjun laella. Tällä alueella on myös useita kulttuurikohteita, joista pyyntikuopat ulottuvat tuhansien vuosien taakse ja merkkipuut satojen vuosien taakse. Entisaikojen kaupankäynnistä on myös kohteita jäljellä. Uusia niittylatoja on rakennettu lahonneiden tilalle ja niihin pääsee vaikka huonoa säätä pakoon. Joenmutkan laavu Syntisenpuron pohjoispuolella on siirretty kangasmaalle. Sen eteläpuolella on lähde.

Viiangin alueella polun molemmin puolin on hiljattain tehdyt hakkuualueet ja suojapuiden alue on liian kapea. Tämä on johtanut siihen, että tuuli on kaatanut puita reitin poikki molemmilta puolilta.

Alueen retkeilyinfra on hyvä: katoksia, tulipaikkoja, puuvarastoja, laavuja, käymälöitä, veneenlaskupaikkoja, vuokraveneitä, vesilähteitä, telttapaikkoja ja parkkipaikkoja löytyy hyvin. Saapaskoskella on keittokatos, jossa on kolme tulisijaa eri puolilla.

Alueella on myös muistomerkkejä partisaani-iskujen uhreille kuin myös venäläisten sotilaiden hautapaikka. Löysin myös kuntan nostopaikan, josta sammaleet ja varvikko on viety etelän rakennuskohteisiin.

 

Pesiön retkeilypolku

Suomussalmen kunnan retkikohteiden esittelyvihkossa oli tämän mainion kohteen esittely. Koska polku ja retkeilyrakenteet sijaitsevat Hiidenvaaran luonnonsuojelualueella, löytyy kohde myös Metsähallituksen sivulta https://www.luontoon.fi/hiidenvaara.

Polun molemmissa päissä on pysäköintialueet ja infotaulut. Polun varrella on Sihosen laavu ja pöytäryhmä, useita tulipaikkoja ja puuvarastoja sekä kolme puuseetä. Polku on hyvin merkitty, hyväkuntoinen ja sijaitsee vaihtelevassa ja mielenkiintoisessa ympäristössä. 1800-luvun pitäjänkartan perusteella alueella on ollut kattava polkuverkosto. Tällä alueella ovat sijainneet jo 1800-luvulla Hiidenvaaran ja Lehtoselän torpat. Ilmakuvista voi verrata niiden viljelysmaiden laajuutta 1950-luvun ja nykyajan välillä. Aika paljon on peltoja metsittynyt.

 

Saarijärven kierros

Kohde sijaitsee Suomussalmen ja Hyrynsalmen rajalla aarnialueella. Lisätietoa https://www.luontoon.fi/saarijarvenaarnialue. Pohjoispuolella on parkkipaikka Kivijärventien varressa. Polku aarnialueelle on linjattu uudelleen eikä enää mene pihapiirin läpi.

Kohde on erämainen. Polut ovat hyvä, mutta pitkokset alkavat olla käyttöikänsä päässä. Niitä onkin uusittu suosituimmalla osuudella, joka on Jääkärinpolku Saarijärven taukotuvalle. Venevajassa on veneitä, joilla pääsee parin sadan metrin päässä olevalle Jääkärisaarelle. Varustukseen kuuluvat taukotuvan lisäksi tulipaikkoja, puuvarastot ja puuseet. Mukava kohde, mutta ei sovellu telttailuun.